Jednoduchý test: Koľko kalórií spálim pri športe?

Nedávno som narazil na nejakú reklamu, kde písali niečo o neviem akom cvičení pri ktorom spáliš 1000+ kalórií za hodinu. Tento blud sa zvykol používať aj pri reklamách na saunu, rôzne jumpingové cvičenia atď. Odhadnúť koľko naozaj spaľujem je pre neskúseného človeka náročné, ale pre ostrieľaného vlka hračka. Napísal som extrémne detailný článok o tom ako si presne vypočítať množstvo kalórií ktoré spaľujeme.

Je tam veľa čísel a nie každému pomôže vedieť teoretické číslo, bez praktického vyskúšania. A väčšinou platí, že ľudia majú tendenciu veriť, že čím viac sa namáhajú a čím viac sa potia, tým viac aj spaľujú. Nejaká korelácia tam síce je, ale nevypovedá to nič o konkrétnom množstve kalórií.

Takže sa často stáva, že niekto spáli reálne 150kcal v posilke, ale jeho predstava je, že keďže to bolo namáhavé, tak spálil aspoň 500. Pritom vôbec nemyslí na to, že tá reálna námaha sa odohrávala len počas aktívneho cvičenia, tj. zdvíhania váhy. Zvyšok je oddych.

Preto je dobré mať konkrétny odhad a v tom nám pomôže jedno číslo. Pre väčšinu ľudí platí, že za odbehnutý/odkráčaný/odjoggingovaný kilometer spália cca 60 kcal. Áno má na to vplyv váha aj rýchlosť, keďže chôdza je efektívnejší spôsob presunu, ako beh. Ale tie rozdiely sú naozaj zanedbateľné pre absolútnu väčšinu ľudí.

Keď vieme toto číslo, stačí si odbehnúť akýmkoľvek tempom 1 km. Spálené kalórie máme už vypočítané a podľa času zistíme koľko sme spaľovali za minútu. Niekto (väčšina) zistí, že to množstvo je oveľa menšie a námaha oveľa väčšia, ako si predstavovali. V praxi aj 5 min na 1 km a teda cca 12 kcal/min je takmer nezdolateľná úloha.

Týmto jednoduchým testom sa preberieme zo sna, vystúpime z Matrixu a čo je dôležitejšie, môžeme si na základe reálnej skúsenosti odhadovať podľa našej aktuálnej námahy, koľko realisticky aktuálne spaľujeme energie.

Sťahuj zadarmo knihu, ktorá zmení tvoj život

Naučíš sa princípy chudnutia a priberania čo je kľúč k dosiahnutiu tela, o ktorom snívaš a zdravia, ktoré potrebuješ.

Vložiť komentár