Čo je naozaj atraktívna ženská postava?

Určite nemá zmysel popierať, že fyzická príťažlivosť hrá v medziľudských vzťahoch veľkú rolu, hlavne na začiatku pri výbere partnera. Či už je to správne alebo nie, nedá sa tomu vyhnúť. Aj ľudia, ktorí sú skutočne vnútorne presvedčení o tom, že na kráse nezáleží, sa o ňu zaujímajú rovnako ako tí ostatní. Len si to nechcú pripustiť.  (Zdroj)

Či chceme, či nechceme, potrebujeme sa rozmnožovať a otázka výberu partnera závisí aj od fyzickej príťažlivosti, aj keď niekomu sa táto téme môže zdať tabu. Aj ženské telo ovplyvnené hormónmi počas celého mesiaca, sa celý svoj cyklus pripravuje na potenciál tehotenstva, t.j. rozmnožovanie.

Všetky zmeny aj počas menštruačného cyklu, súvisia aj  s atraktivitou tela vzhľadom na to, že tieto rozdiely sú spôsobené aj sexuálnym výberom, teda aj fyzickou príťažlivosťou. Máme na mysli faktory ako: pomer pásu ku bokom (závisí od pomeru estrogénu a testosterónu), vzhľad vlasov a pokožky, vzhľad pŕs (ktoré sú ovplyvnené geneticky, dnes už aj úprava silikónom pre vyššiu sexuálnu príťažlivosť a podobne)…

Či už sú to ženy alebo muži, všetci kladieme dôraz na fyzickú príťažlivosť. Nie, nie je to len jediná vec, na ktorej nám záleží. Vplyv na náš život má nespočetné množstvo ďalších faktorov.

Čo hovorí veda?

Vedci z Texaskej univerzity skúmali dokonalé ženské telo a prišli s výsledkom, že perfektná ženská postava má výšku 168centimetrov a miery 99-63-91 cm. Zároveň predstavuje telo, ktoré je prirodzené bez akýchkoľvek úprav a predstavuje bacuľatý typ postavy, čo sa v skutočnosti bije s módnym priemyslom, ktorý nám vnucuje štíhly typ ženy.

Okej, toto sú nejaké miery, ale povedzme si na rovinu, ako sa dá zmeniť moja výška? Ako môžem ovplyvniť to, aby som pri štíhlom páse mala väčšie prsia? To, do akej miery sa bude ukladať tuk v tejto oblasti je aj tak ovplyvnené genetikou a toto je aj dôvod, prečo ženy siahajú po operáciách, aby ich postava vyzerala súmernejšie.

Buďme optimistickejší

Ako sme každá žena, jedna od druhej, rozdielna, tak ani jeden najatraktívnejší typ postavy neexistuje. Každá máme iné problémy, jedna chce schudnúť, druhá chce pribrať, pričom obidve cesty môžu byť náročné.

Dokonalá žena by mala byť schopná evolúcie a existujú jednoduché kritériá, ktoré by mala spĺňať:

  • Plodnosť
  • Schopnosť otehotnieť
  • Atraktivita
  • Celkové zdravie.

Toto už neznie až tak zle.

Aby sme v 21. storočí, vzhľadom na to, že ideál ženskej krásy sa v rôznych desaťročiach menil, ktorý je samozrejme ovplyvnený aj kultúrou  a tým, čo je práve „in“; mali lepší prehľad, urobili sme si svoju anketu. Bolo v nej ponúknutých 8 obrázkov žien, ktoré mali rozdielne črty postavy. V prieskume na otázku zodpovedalo spolu 536 ľudí. Z nich sú samozrejme aktívni viac muži a zúčastnilo sa ich spolu 320. Za nežné pohlavie hlasovalo 216 žien.

Nič nie je ideálne a tento prieskum mal pravdepodobne tiež nedostatky a za najväčší považujem, že bol orientovaný len na ľudí, ktorí sa zaujímajú o fitnes. (Alebo je to výhoda v tom, že fitnes nadšenci vnímali skôr zdravé telo ako atraktívne?)

Poďme sa baviť o ideáloch minulého storočia…

V 60. rokoch sa ženy prestali tlačiť do korzetov a s revolúciou sa stala obrazom idealizmu modelka menom Lesley Lawson, známa ako Twiggy. Tlak na typ ideálneho tela pokračoval a predstavoval mladé telo a chudý typ postavy.

Ťažká mentálna anorexia v týchto rokoch vzrástla. Bohužiaľ, vyžiadala si aj niekoľko mladých životov spolu s užívaním rôznych tabletiek na potláčanie chuti do jedla.

V našom prieskume tento typ postavy nezískal ani jeden hlas (v grafe číslo 1), táto téma je pre ľudí už len čiernou súčasťou minulých rokov.

80-90 roky

Naďalej pretrvávali obrazy štíhlych žien, ale postupne sa začal klásť dôraz na silnejšie, atletické typy postavy. Ale v 90tych rokoch sa opäť začal klásť dôraz na vychudnuté typy postavy. Toto obdobie spôsobilo najvyššiu úmrtnosť spomedzi všetkých duševných chorôb na rebríček číslo jedna, ktorej dôvodom bola mentálna anorexia.

Svetová zdravotnícka organizácia začala biť na poplach aj ohľadom rastúcej obezity, zatiaľ čo sme mohli vidieť na obrazovkách vychudnuté modelky.

2000

Začali sa objavovať poruchy príjmu potravy už u malých detí. Vzhľadom na dospievanie a hľadanie svojej identity v mladom veku, sa konkrétne typy postavy pre nich zdali byť ideálmi.

2010

Vzostup sociálnych médií spôsobil, že aktívni teenageri na sociálnych sieťach si dávajú záležať na tom, ako vyzerajú na zverejnených fotografiách. Dostali sa do popredia ženy s výraznými krivkami, svalnaté ženy, aj akékoľvek typy postavy medzi týmito dvomi.

Prostredníctvom médií sa tieto ideály menia, odzrkadľujú a posilňujú sa v rôznych kultúrach, či sa bavíme o výtvarnom umení alebo reklamách a stále môžu ovplyvňovať imidž mladých ľudí.

Rok 2007 predstavuje rod Kardashianových a odvtedy tu máme zadkové šialenstvo. V 2015 sme videli už aj PLUS-size modelky a neskôr s týmto sa začali vyrábať rôzne typy Barbie postavičiek s nadváhou.

Súčasnosť

Odborníci na zdravie označujú sociálne siete ako nebezpečenstvo a do popredia sa odstáva pozitívne vnímanie svojho tela nie na základe telesného výzoru, ale zdôrazňuje sa rozvoj osobnostných schopností ako je sila, flexibilita, vytrvalosť… Konečne!

Každý typ ženskej postavy má úplne rozdielne starosti, pokiaľ sa chce priblížiť ku svojim ideálnym proporciám. Zatiaľ čo jedna dáma bude potrebovať nabrať svalovú hmotu, druhej sa podarí dosiahnuť vytúženú postavu tým, že schudne.

A je pravdou, že niektoré ženy si príťažlivejšiu postavu vedia vybudovať bez nejakej veľkej námahy. Môžu mať prirodzene širšie boky, úzky pás a širšie ramená, lebo sú obdarené genetikou a štruktúrou kostí. Majú atraktívne krivky aj keď nie sú nijako silné.

Niektoré ženy prirodzene ukladajú tuk v prsiach a zadku, čo im umožňuje vlastniť postavu v tvare presýpacích hodín aj pri vysokom percente tuku.

Áno, genetika zohráva veľkú rolu, ale životný štýl tiež. Antikoncepcia, strava, cvičenie a stres. Toto všetko môže ovplyvniť to, kde sa nám ukladá tuk. (zdroj, zdroj)

Priemerný vzhľad

Takáto pani určite nevyzerá byť nezdravo obézna alebo veľmi neatraktívna. Nemusí vyzerať úplne nezdravo, nie je však nejako pozoruhodne zdravá. Možno je v dobrej forme, čo sa týka nejakého aerobiku, joggingu. Možno má len nejaké percento telesného tuku navyše.

Čo ale robí zle? Možno, že vôbec silovo necvičí a nijakým spôsobom nepodporuje rast svalov, ktoré úzko súvisia so silou. Určite nie je tak silná, ako by mohla byť.

Či sú moje úsudky trefné – ťažko povedať. Ale možno si v zrkadle povie – že by mala zhodiť ten tuk na bruchu a bude všetko v poriadku. Alebo, že toto brucho zhodí len behom. A čo ten beh so slabými gluteálmi?! Nie, nie, toto nie je najvhodnejšia cesta. A diétami by sa pravdepodobne začal uberať smerom, ktorý by sa začal podobať na našu čiernu minulosť 90tych rokov minulého storočia.

Preferencie mužov a žien

Vo všeobecnosti máme jasného víťaza! Tvar presýpacích hodín, silná žena. Dokonca sa všetkým zdá byť príťažlivejšie, keď ku tej postavičke pridáme aj trochu tuku. Toto je postava, ku ktorej by sa mala aj tá naša priemerná žena chcieť priblížiť. A nie je to žiadne výrazné chudnutie, ale budovanie sily.

Áno, ten ideál nie je pre každého ideálny. Každý si našiel to svoje. Keď sa pozrieme na nasledovný rebríček, môžeme vidieť rozdiel v preferenciách mužov a žien.

Muži skôr uprednostňovali vyššie percento tuku.

Zatiaľ čo ženy volili atletickú postavu, aj pri silnej žene ženy uprednostnili viditeľné brušné svaly. Úprimne sa teším z toho, že dámy hlasovali viac za osvalené ženy, než muži! (aj keď štíhlejšie)

Prečo ten rozdiel?

Muži majú radi zdravé ženy, no zároveň chcú byť silní.

Ženám sa tiež páčia zdraví muži, ale chcú byť radšej štíhlejšie. Niektorí muži majú predstavu o tom, že svaly sú pre mužov a ženy si myslia, že majú byť definované štíhlosťou.

Takže muži uprednostňujú ženy, ktoré sú štíhle, ale len v zdravom smere.

Ženy – modelky, alebo tie, ktoré sú vystavené tlaku vzorov, sa im chcú približovať. Podobne ako muži by radi vyzerali ako kulturisti.

Ide o dobre známy a aj preskúmaný fenomén. V horších prípadoch to môže zájsť aj do extrémov: u mužov užívanie steroidov a u žien poruchy príjmu potravy.

Existuje vzťah medzi atraktivitou a BMI?

Podľa Centra pre kontrolu chorôb má priemerná žena nadváhu a BMI 30. Väčšina žien sa zle stravuje a ani necvičí. To, čo preferujú muži je zdravé BMI v rozmedzí 18-23. Nie je to ani nadváha, ani podváha, proste niečo v rozsahu zdravého BMI.

Muži uprednostňujú ženy, ktoré majú menej telesného tuku a viac svalov. Takáto žena bude mať síce vyššie BMI, čo sa týka zdravého priemeru. Ale bude výrazne svalnatejšia, zdatnejšia ako priemer, so štíhlejším pásom, silnejšími bokmi a širšími ramenami, čo jej dodáva tvar presýpacích hodín. Ako sme si spomenuli na úvod, je to fenomén súčasných rokov.

Dalo by sa povedať, že tvar tela vypovedá niečo aj o našom zdraví.

Vezmime si ako príklad dve dievčatá s rovnakou hmotnosťou 65 kg, u ktorých sa životný štýl samozrejme môže odzrkadliť aj na zdraví:

Priemerná ženaViditeľne zdravá žena
Náchylná na choroby a infekcieLepšia obranyschopnosť
Úzkosti a nízke sebavedomieKvalitný spánok
Znížený príliv energieSexuálne aktívnejšia
Nižšia mozgová aktivitaOptimálne fungovanie mozgu
Riziko cukrovkyZdravé hladiny hormónov
Riziko srdcových chorôbStabilná hladina cukru v krvi
Výkyvy náladRýchlejší metabolizmus
Narušené kognitívne schopnostiVyššia dĺžka života
Hormonálne výkyvyPsychická stabilita
Pomalší metabolizmusZdravé sebavedomie
Kratšia dĺžka životaPríjemnejšia na prvý pohľad

Toto je ten druh zdravia, ktorý máme na mysli aj v rámci zdravého BMI. Nemusia ženy nevyhnutne v bežnom živote vyzerať ako modelky (ktoré sú aj tak upravené ešte fotošopom). To, čo z nich vyžaruje je zdravie, sila, psychická pohoda. Áno, s takouto partnerkou bude život plnohodnotnejší aj vo fáze riešenia nejakých problémov spolu s jej psychicky stabilnejšou osobnosťou.

Už keď sme si spomenuli aj reprodukciu, určite vyzerá ako žena, ktorá bude silná a schopná v budúcnosti sa lepšie postarať o potomkov a celú rodinu! Aj z dlhodobého hľadiska s kvalitnejšou, zdravšou a dlhšou životnou cestou.

Ženy, nemusíte byť štíhle na to, aby ste boli atraktívne!

Väčšina informácií ohľadom žien a cvičenia sú o chudnutí. Ale pokiaľ ako žena, mám priemernú hmotnosť a pokúsim sa diétovať a chudnúť, ani nižšie BMI mi nepomôže stať sa atraktívnejšou. Dopracujem sa tak možno ku podváhe a v skutočnosti sa môžem stať ešte menej atraktívnou.

Snaha schudnúť sa často spája s kardiom, aerobikom, skupinovými cvičeniami do hudby. A v kombinácii s kalorickým deficitom bez akéhokoľvek dvíhania ťažkých váh vznikne katastrofa. Strata sily, svalov.

Veľa ľudí – aj žien aj mužov sa v skutočnosti snažia ignorovať fakt, že sila, kondícia a kvalitná strava sú v živote dôležité. Dokonca si povedia, že nepotrebujú vyzerať atraktívne. Alebo že na to proste nemajú čas a ani priestor. Že na tom vôbec nezáleží, alebo začnú zajtra. Vďaka tomu väčšinou okolo seba vidíme priemerné postavičky.

Ale pokiaľ si niekto osvojí nejaké rozumné cvičenie, stravovacie návyky a kvalitný spánok, tak v skutočnosti vôbec nie je ťažké si vybudovať skvelú postavu.

Nehovorím o strúhaní mrkvy od rána do večera a tréningoch 6 krát do týždňa. Vyžaduje si len múdrosť a v skutočnosti to ani nezaberie toľko času, ako by sme očakávali.

Poitnou je predstava tela, ktoré sa spája so silou a zdravým životným štýlom. Je ich veľa vzhľadom na hmotnosť, genetického tvaru tela a cieľov dotyčnej ženy. Existuje ale niekoľko najsexy tiel definované niekoľkými spoločnými vlastnosťami:

Pomer pása ku bokom

Mužov formuje hormón testosterón do postavy tvaru „V“ – široké ramená, štíhle brucho, úzke boky. Hovorí o sile, dobrom zdraví a väčšina ukazovateľ fyzického zdravia je ovplyvnená našim množstvom svalov, hormónmi a množstvom tuku.

Platí to isté pre ženy? Ženy formuje estrogén a silné zdravé ženy majú tvar presýpacích hodín – silné ramená, štíhly pás a silné boky. Rovnako, ako vieme zhodnotiť zdravie muža na prvý pohľad na základe jeho postavy; toto isté platí aj pre ženy.

Rozumné ženy sú osvalené vo svojich bokoch a sedacích svaloch, čo predstavuje silu. Schudnú tuk a užší pás súvisí so zdravou hladinou telesného tuku. Trošku vieme aj podvádzať tým, že ukladáme tuk do oblasti okolo zadku a stehien.

Ale už som dospelá a stále vyzerám ako fazuľka?! Možno že nie si obdarená štruktúrou kostí, ale stále existuje pravdepodobnosť, že tvoje boky majú veľký potenciál rásť.

Výsledky každej ženy sa môžu od seba odlišovať, ale stále je možnosť vybudovať si väčšie boky.

Čo tam po estetike, zdravie je dôležitejšie! Pomer pása ku bokom úzko súvisí so zdravím.

Aj WHO vydala usmernenia o tom, ako vyzerá najzdravší pomeru pása ku bokom (0,7). Je jasné, že medzi kultúrami sa tieto údaje môžu od seba odlišovať. Uveďme si len ako príklad napríklad Brazíliu a ich brazílske zadky. Ale pre nás Slovákov – nie sú až tak atraktívne. Skončili až na piatom mieste v našom dotazníku (len cca 7% mužov uprednostnilo tento typ postavy).

Takto nejako vyzerá rozdiel v pomere pás/boky=0,X.

A čo percento telesného tuku?

Žena má byť štíhla a zároveň silná. A tiež má mať väčšie boky. No ale niektoré ženy majú prirodzene širšiu panvu, pričom vôbec nemusia byť silnejšie, len dostali dar v podobne extra kosti.

Je úplne normálne mať zdravú stavbu tela a stále nemať ideálny pomer pása k bokom. Je tiež možné mať nadváhu alebo podváhu a stále mať dokonalý pomer pásu ku bokom. Inštinktívne ale širšie boky vyzerajú byť najzdravšie.

Vôbec nám ale nič nebráni v tom, aby sme sa priblížili ku zdravému typu postavy rekompozíciou postavy. Vôbec nie je na škodu mať sedacie svaly najsilnejšie spomedzi všetkých ostaných.

Telesný tuk samozrejme vôbec nie je zlá vec, najmä už žien. Ak nevidíme svoje brušné svaly, môže nám to byť jedno a je to úplne v poriadku. Ak chceme viditeľné brušné svaly – na tom tiež nie je vôbec nič zlé.

Mať určité množstvo tuku je ženské, zdravé a prirodzené. Vďaka nižšej hladine testosterónu máme viac tuku na tvári. Vyššie hladiny estrogénu a progesterónu spôsobujú, že máme viac tuku na prsiach a bokoch. Všetko to spolu súvisí s hormónmi, ktoré sú primárne reprodukčnými a s tým súvisí aj výber partnera a atraktivita ženského tela.

Rozsah zdravého percenta tuku:

Nebezpečná podváha <14%

Športovkyne a fitnes modelky 14-18% (stále málo pre reprodukčné zdravie!)

Viditeľne zdravé 19-24%

Priemer 25-31%

Obezita 31%+

Muži uprednostňovali také percento telesného tuku, ktoré je zároveň ukazovateľom zdravia.

Tvar presýpacích hodín

90-60-90 bolo pravidlo už v minulom storočí. Predstavuje

  • Prsia: obvod v najširšom bode
  • Pás: Obvod najužšej časti trupu tesne nad pupkom
  • Boky: najširšia a najvýraznejšia časť bedier

Ale čo ak som vysoká 180 cm? Alebo len 150 centimetrov? Bude toto meranie vhodné? Určite nie.

Realita nie je až tak jednoduchá. Veľa krásnych žien vôbec nie sú takto ukážkovo štatistické a neboj sa, sú to len čísla.

Asi najlepšou metódou vyzerá byť nasledovný výpočet:

Zoberme do úvahy nejaký pomer – označme ho ako X; pomer pása k bokom – A; Pomer pása k hrudníku – B.

X = A/B

Ak sa X bude rovnať 0,8 – toto číslo sa považuje za ideálne. Ak by sa A rovnalo B, tak potom je tento pomer 1 = čo sa považuje za tvar presýpacích hodín – ideálny tvar ženského tela.

Napríklad ja:

A: 69/92 = 0,75

B: 69/89 = 0,77

X = 0,75/0,77 = 0,97.

Čím ale čísla A a B sa budú približovať ku hodnote 0,65, tým viac zakrivený tvar tela bude tento pomer reprezentovať. Naopak, čím bližšie bude ku hodnote 1, viac bude pripomínať rovnejší typ postavy.

Pomer pása ku výške (WHtR)

Táto metóda je lepším ukazovateľom aj čo sa týka zdravia súvisiaceho s obezitou a ostatnými chorobami s ňou súvisiacimi v porovnaní s BMI.

Tento pomer jednoducho vypočítaš tak, že obvod svojho pása vydelíš svojou výškou:

Napríklad 69cm : 166 cm = 0,42

Zdravý
Nadváha
Obezita
Extrémna obezita

0.42 – 0.48
0.49 – 0.53
0.54 – 0.57
≥ 0.58

Alebo naopak, ak chceš zistiť obvod pásu, ku ktorému by si sa mala priblížiť, vynásob svoju výšku číslom 0,42.

Strašiak menom celulitída

Dá sa minimalizovať znížením percenta tuku, no tohto tuku sa nikdy úplne nedokážeme zbaviť. Väčšinou sa nachádza na zadku a stehnách a sú to práve miesta, kde sa tuk u žien ukladá. Ani to vlastne vôbec nie sú oblasti, v ktorých je tuk problémom.

No väčšinu žien to trápi. Ale väčšina mužov si to ani nevšimne. Vôbec na tom nezáleží. Je to ženská črta a ak to nejakému chlapovi prekáža, vypnite mu internet a bude po probléme.

Atraktívne množstvo svalov

Sú široké ramená atraktívne?

Áno! Atraktívny vzhľad ženskej postavy má tvar presýpacích hodín (X). Širšie ramená vedia vizuálne zúžiť pás a platí, že rozvíjanie sily celého tela nás urobí atraktívnejšími. Preto sa aj pre ženy odporúča mať nastavený tréningový plán zo všetkých piatich komplexných cvikov.

Prečo sú ženské svaly atraktívne?

Zlepšujú silu, zdravie a aj celkový vzhľad:

  • Krivky. Jedlo, ktoré prijímame nám pomôže budovať svaly namiesto toho, aby sa ukladalo do tuku. Predídeme zdravotným problémom ako obezita, zostaneme štíhlejšie a pomôže nám vybudovať širšie boky a ramená. (https://academic.oup.com/ajcn/article/84/3/475/4648841)
  • Lepšie držanie tela. Vieme, že následkom oslabených svalových skupín sa mení fyziologické držanie tela. Cvičenie je skvelý prostriedok na posilnenie stabilizátorov a zlepšuje hustotu kostí.
  • Naberanie svalov znižuje úmrtnosť a zlepšuje kvalitu života.
  • Mozgová aktivita. Dvíhanie ťažkých váh ma za následok adaptácie mozgu, ktorými môžeme pomôcť pozitívne ovplyvniť pamäť, sústredenie a schopnosť učiť sa.
  • Lepšia nálada, energia a sebavedomie. Cvičenie podporuje uvoľňovanie hormónov šťastia.

Chybné držanie tela

Držanie tela o nás vypovedá viac ako naša mimika. Problémy s držaním tela majú následok nízke sebavedomie, dôveryhodnosť, plachosť a osobné nepohodlie.

Náš postoj reprezentuje silu a našťastie sa dá posilniť. Nezlepší len to, ako vyzeráme, ale aj naše vnútorné pocity a to ako sa cítime.

Koľko svalov je už príliš veľa?

Neexistuje žiaden strop, kedy je žena už príliš svalnatá. Naše telo je prirodzene obmedzené genetikou. Žena dokáže prirodzene nabrať 10 kilogramov svalovej hmoty za život. Dokonca to trvá najmenej  4-5 rokov poctivého tréningu. Naša genetika zabraňuje tomu, aby sme sa stali príliš objemnými.

Nenechajme sa zmiasť postavami vrcholových športovkýň. Ako naturálne lifterky sa nikdy nemôžeme vyrovnať ženám, ktoré potrebujú zvýšiť svoj výkon na elitnej úrovni užívaním rôznych látok.

A našťastie, silový tréning nám necháva dostatok priestoru aj pre osobné preferencie. Jednoducho si povieš, že ten zadok je už príliš veľký a necháš ho tak. Aj keď o takejto situácii silno pochybujem… Nepoznám ženu, ktorá raz začala a chcela by prestať

Na záver

Najatraktívnejšia ženská postava je viditeľne silná, štíhla v zdravom rozsahu a fit.  Atraktívna postava je niečo, čo si môžeme vybudovať.

Človek má prirodzenú vlastnosť starať sa o svoj vzhľad a o to, aby bol krajší, atraktívnejší. Je to trošku povrchné, ale je to tak.

Ale jediným spôsobom, ako zlepšiť svoju príťažlivosť je radikálne zlepšiť svoje zdravie, silu a stavbu tela. Aj taká obyčajná povrchná túžba, ako napríklad stať sa atraktívnejšou, môže pomôcť vybudovať si návyky, vďaka ktorým budeme z dlhodobého hľadiska zdravší. Všetko sa to prenesie do detailov každodenného života (zdravšia pleť, lepšie držanie tela a emočná stabilita).

Vložiť komentár